top of page

Bovenmatige Zweetvoeten en -handen (Hyperhidrosis) en Iontoforese

 

De oplossing

1: Aluminiumchloride. Dit komt voor in speciaal ontwikkelde antitranspirant met 15% tot 20% concentratie. Dit moet dagelijks worden gebruikt.

2: Medicatie. Deze middelen verminderen de activiteit van de zenuwen, wat vaak ongewenste bijwerkingen zoals een droge mond, sufheid en constipatie.

3. Iontoforese. Met speciale apparatuur wordt zwakstroom in het lichaam ingezet om de transpiratie zeer succesvol af te remmen

4. Operatieve oplossingen en Botox

hyperhidrosis handen.JPG
hyperhidrosis voeten.JPG

Oorzaak

 

De oorzaak van hyperhidrosis is niet bekend. Omdat het vaak binnen families voorkomt wordt wel gedacht aan erfelijkheid. Het begint meestal vanaf de tienerjaren.

Ook hyperhidrosis wordt, net als normaal transpireren, verergerd door lichaamsbeweging, warmte, sterk gekruid eten, angst, koffie, alcohol en roken.

Normaal transpireren is de belangrijkste manier op af te koelen. Bij hyperhidrosis wordt veel meer zweet aangemaakt als nodig, met als gevolg natte voeten, handen en oksels. Ongeveer 1% van de bevolking leidt hier aan.

 

Psycho-sociale aspecten

 

Mensen met hyperhidrosis produceren grote hoeveelheden zweet. Dit brengt op het werk, of in gezelschap, schaamte met zich mee waardoor het moeilijk wordt om dagelijkse dingen uit te voeren en contacten te hebben.

Het veroorzaakt niet direct een zweetlucht. Die komt van bacteriën als de te lang op de huid blijven zitten.

bottom of page